Półki supermarketów kuszą nas dziś milionami produktów, pochodzącymi z różnych stron świata. Dziś poruszymy temat robienia zakupów w taki sposób, by nie szkodzić Matce Naturze.
Kupuj produkty o jak najmniejszym stopniu przetworzenia
Naturalne mięso, warzywa na wagę (a nie na tackach lub już przetworzone), owoce z targu – te produkty pochodzą bezpośrednio z natury. Dzięki temu, są nie tylko tańsze, ale i możesz mieć pewność, że w ich skład nie wchodzą różne niepotrzebne substancje. Unikaj natomiast kupowania konserw, produktów instant czy dań gotowych, ponieważ zawierają one mnóstwo konserwantów, soli i dodanego cukru. Gotując w domu z surowych produktów, w 100% wiesz, co trafia na Twój talerz i omijasz dużą ilość szkodliwych dodatków.
Kupuj lokalne produkty
Produkty z ciepłych krajów, przemierzają bardzo długą drogę, zanim trafią do Polski. Podczas przewozu, stosuje się środki przedłużające trwałość jedzenia, przez co, nie można go nazwać pełnowartościowym. Kupując produkty od lokalnych wytwórców, zmniejszasz także zanieczyszczenie środowiska spalinami z ciężarówek.
Nie marnuj jedzenia
Jedzenie jest dziś tanie w porównaniu do zarobków, jednak nie oznacza to, że powinniśmy robić zakupy na zapas, a następnie, wyrzucać te produkty, których nie udało się nam spożyć. Lepszym rozwiązaniem są mniejsze, ale częstsze zakupy. Jeśli robisz zapasy, wybieraj produkty o dłuższej dacie przydatności do spożycia, zwracając jednak uwagę na to, czy nie wynika ona z zastosowania konserwantów.