Zdrowe tłuszcze w naszej codziennej diecie

Tłuszcz od wielu lat, traktowany jest jako niepotrzebny lub wręcz szkodliwy składnik diety. W USA bardzo popularne stały się wszelkiego rodzaju produkty niskotłuszczowe, czego skutkiem, stała się epidemia otyłości, którą możemy teraz obserwować. Okazuje się bowiem, że tłuszcz jest niezbędny do prawidłowego funkcjonowania wielu organów, a także, do … zachowania prawidłowej masy ciała.

Tłuszcze roślinne, szczególnie oleje z pierwszego tłoczenia, zawierają dużą dawkę kwasów omega-3 i omega-6, które wpływają korzystnie na stan włosów, skóry i paznokci. Zmniejszają one także ryzyko powstawania stanów zapalnych i dostarczają ważnych witamin rozpuszczalnych w tłuszczach. Najbardziej wartościowe oleje do stosowania na zimno, to olej rzepakowy, lniany, oliwa, olej z lnianki czy naturalny olej słonecznikowy. Oleje tego typu, tracą swoje cenne właściwości pod wpływem temperatury.

Tłuszcz ryb morskich, zawiera dużą ilość zdrowego tłuszczu, który ma zbawienne działanie na układ krwionośny. Z tego powodu, ryby powinny się pojawiać na naszym stole jak najczęściej.

Tłuszcze zwierzęce, zawierają nieco cholesterolu, a także nasycone i nienasycone kwasy tłuszczowe. Osoby ze skłonnością do otyłości oraz chorób układu krążenia, powinny ograniczać ilość tłuszczów tego typu, natomiast u osób zdrowych, będą one stanowiły ważne źródło energii. Plusem tłuszczów zwierzęcych jest to, że można na nich smażyć w wysokiej temperaturze.

Do zdrowych tłuszczów, na pewno nie można zaliczyć olejów, które uległy procesowi przetwarzania. Margaryna, oleje do smażenia w wysokich temperaturach czy tłuszcz utwardzony, ma wyjątkowo szkodliwe działanie na organizm.