Zdrowe odżywianie bez cukru

Cukier, to wytwór czasów nowożytnych, który można określić mianem jednego z najbardziej niezdrowych produktów, jakie się pojawiły. Dieta człowieka, przed rozpowszechnieniem się używania cukru, była uboga w węglowodany – pojawiały się one jedynie w formie owoców. Dziś w każdym sklepie, możemy kupić słodycze wypakowane węglowodanami w takiej dawce, z jaką nasz organizm ledwie sobie radzi.

Nadmiar cukru w naszej diecie, może prowadzić do pojawienia się takich dolegliwości, jak otyłość i insulinooporność, które są pośrednią przyczyną zespołu metabolicznego, prowadzącego do poważnych chorób i śmierci.

 

Czy można żyć bez węglowodanów i cukrów?

 

Jeśli jesteś przyzwyczajony do częstego słodzenia i jedzenia słodyczy, zamiast normalnych posiłków, odstawienie cukru może wydawać się dla Ciebie bardzo trudnym wyzwaniem. Warto je jednak podjąć, ponieważ z każdym dniem nadużywania cukru, stan Twojego organizmu pogarsza się. Chęć na jedzenie słodyczy, może oznaczać, że w Twojej diecie brakuje ważnych makroskładników, takich, jak białko i tłuszcz.

Cukier w formie prostej, należy wyeliminować jak najszybciej, ponieważ, powoduje on największe szkody w organizmie. Jeśli poczujesz apetyt na słodycze, zjedz normalny, pełnowartościowy posiłek, w którym znajdzie się miejsce dla dużej porcji błonnika.

Odzwyczajenie się od słodzenia kawy i herbaty, może wymagać czasu. Zacznij od zmniejszenia ilości dodawanego do nich cukru, a następnie, całkowicie go wyeliminuj.

 

Nie zapominajmy także, że węglowodany, to także białe pieczywo, makaron i inne produkty z białej mąki. Należy ograniczyć ich ilość w diecie, ponieważ, stanowią one źródło pustych kalorii i praktycznie nie zawierają wartościowych składników.

Dobrym rozwiązaniem, jest zapoznanie się z popularnymi dietami niskowęglowodanowymi, takimi, jak dieta Atkinsa, dieta Kwaśniewskiego czy dieta Dukana.